Noi imagini uimitoare, surprinse de telescopul James Webb: galaxia Cartwheel, fotografiată în toată splendoarea sa
NASA, împreună cu cei care operează telescopul spațial James Webb, au împărtășit imagini noi, și mai spectaculoase, suprinse de observator.
De data aceasta, au oferit o nouă perspectivă asupra galaxiei Cartwheel, pe care Hubble și alte telescoape nu au observat-o anterior. NASA a spus că JWST a reușit să dezvăluie noi detalii atât despre formarea stelelor, cât și despre gaura neagră din centrul galaxiei, care se află la aproximativ 500 de milioane de ani lumină de Pământ.
Detalii unice despre galaxia Cartwheel, surprinse de James Webb
Folosind detectarea luminii infraroșii, JWST a reușit să pătrundă prin praful care a ascuns galaxia Cartwheel până acum. Imaginea este o compoziție obținută cu ajutorul JWST Near-Infrared Camera (NIRCam) și Mid-Infrared Instrument (MIRI).
MIRI a reușit, la rându-i, să descopere mai multe detalii despre praful galaxiei. A detectat regiuni care sunt bogate în hidrocarburi și alți compuși chimici, împreună cu praful de silicat, care este similar cu cel de pe Pământ. Aceste regiuni formează mai multe spirale care au determinat denumirea.
Galaxia Cartwheel s-a format în urma unei coliziuni între o galaxie spirală mare și una mai mică. Are două inele, un inel interior strălucitor și unul exterior colorat. Inelul exterior s-a extins din centrul coliziunii de acum aproximativ 440 de milioane de ani.
Inelul interior conține „o cantitate enormă de praf fierbinte”, a spus NASA. Cele mai luminoase zone găzduiesc grupuri de stele tinere gigantice. Inelul exterior, între timp, prezintă formarea de stele și supernove. Când se extinde și lovește gazul din jur, are loc formarea stelelor.
NASA, Agenția Spațială Europeană, Agenția Spațială Canadiană și Institutul de Știință al Telescopului Spațial au dezvăluit luna trecută primele imagini uimitoare color furnizate de JWST.
Nu se știe deocamdată ce ar putea să însemne acest lucru pentru omenire, însă în mod evident îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum funcționează elementele universului, dar și să cunoască mai bine împrejurimile astfel încât, poate că într-o bună zi, se va reuși detectarea vieții pe alte planete.